maanantai 16. joulukuuta 2013

Isänpäivä kääretorttu


 
 
No niin, nyt ollaan ensimmäistä kertaa leivonnaisten kimpussa. Lähdin miettimään mitä uutta kääretorttuun voisi tarjota. Tässä kääretortussa on aika monta vaihetta ja se vaatii monta työvälinettä: 3 pursotin pussia, lämpömittarin ja kaasupolttimen. Ohjetta voi toki yksinkertaistaa.

Kääretorttu pohja:

Tee kolme eri taikinaa: vaalea, tumma ja keltainen

Vaalea pohja                                tumma pohja                               keltainen pohja

2 munaa                                       1 muna                                       1 muna
1 keltuainen                                2 rkl sokeria                                sahramia (+ tilkka vettä)
¾ dl sokeria                                 3 rkl vehnäjauhoja                    2 rkl sokeria
1 dl vehnäjauhoja                      1 rkl kaakaojauhetta                 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta                       ½ tl leivinjauhetta                     ½ tl leivinjauhetta

Tee vaalea ja tumma pohja tavalliseen tapaan. Jauha sahrami hienoksi ja muodosta vesitipan kanssa tahna. Sekoita sahramitahma kananmuna kanssa ja valmista muuten normaalisti.
Huomaa, että tuo yksi keltuainen vaaleassa pohjassa ei ole pakollinen, mutta jos teet marengin, niin saat keltuaisen helposti "hukattua" taikinaan.

Annostele taikina kolmeen pursotinpussiin ja tee raidat (vaalea/tumma/vaalea/keltainen/vaalea/tumma…) leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
 
Paista 225 asteisessa uunissa 7-8 minuuttia. Kumoa levy keittiöliinan päälle ja irrota leivinpaperi. Aseta päälle toinen pyyhe ja rullaa kääretorttu kahden pyyhkeen väliin. Kun kääretorttu jäähtyy käärittynä, niin se ei halkea täytettynä. Kun kääretorttu on jäähtynyt, niin rullaa se auki ja levitä täytteet.

Täytteet:

Suklaatäyte

100g taloussuklaata
1 tl voita
½ dl Kermaa

Sulata kaikki aineet keskenään. Anna jäähtyä hetkisen, ennen kuin levität kääretorttupohjalle.

Kerma-vadelma täyte

2 dl vispikermaa
½ dl vadelma hilloa

Vatkaa kerma ja lisää hillo sekaan. Levitä suklaatäytteen päälle ja kääri torttu. Jätä saumapuoli alaspäin.

Koristelu:

Italialainen marenki

1 kananmunan valkuainen
50 g sokeria
1 rkl vettä
Vadelmia

Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan ja kiehauta 120˚C asteeseen. Lisää sokeriliemi valkuaisvaahtoon hitaasti ohuena nauhana kokoajan sekoittaen. sekoita kunnes massa on jäähtynyt.

Pursota marenkikoristeet kääretortun päälle ja viimeistele kaasupolttimella. Koristele muutamalla vadelmalla.

Kiille

1 dl omenamehua
½ dl hyytelösokeria

Kuumenna mehu kiehuvaksi ja lisää sokeri ja kiehauta. Jäähdytä 3-4 minuuttia sekoittaen. Levitä varovasti esimerkiksi pullasudilla kääretortun reunoille (missä ei ole marenkia).
 
Tarjoile isänpäivänä hyvässä seurassa. Kääretorttu kannattaa leikata terävällä veitsellä, sillä taikinaraidat repeävät helposti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti