keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Hunaja-ruispiparit

 
1 dl luomuvoita
1 dl raakaruokosokeria
1 dl hunajaa
1 tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua kardemummaa
½ tl jauhettua inkivääriä
½ tl jauhettua neilikkaa
1 muna
3 dl luomu ruisjauhoja
2 ½ dl spelttijauhoja
1 tl soodaa
2 rkl luomumaitoa
24 h aikaa
100g Valkoista luomusuklaata (koristeluun)
 
Muokkasin netistä löytämääni ruispipariohjetta hieman terveellisemmäksi, kun kylään sattui tulemaan vieras joka ei halua syödä teollisesti tuotettua valkoista sokeria tai -jauhoja
Kiehauta kattilassa voi, sokeri, hunaja ja mausteet. Siirrä voi-mauste seos kuumuutta kestävään kulhoon ja anna jäähtyä hetket. Kun seos ei enää tunnut kuumalta, niin vatkaa mukaan muna. Liota sooda maito tilkkaan ja kaada joukkoon. Lopuksi lisää jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaavi taikina tuorekelmun päälle ja kääri paketiksi. Älä pelästy, jos taikina tuntuu löysältä. Se kovenee jääkaapissa. Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
Kauli taikina jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi ja tee haluamasi muotoisia pipareita. Piparitaikina on hieman hauraampaa kuin tavallinen taikina, joten ole varovainen kun siirrät valmiita pipareita pellille. Paista 200-asteisessa uunissa. Pieniä noin 5 minuuttia ja isompia noin 6-7 minuuttia.
Paloittele tarvitsemasi määrä valkoista suklaata pakastepussiin (määrä riippuu koristelujen runsaudesta, muuta 100g riitti koristamaan koko taikinan kunnolla) ja solmi pussin suu kiinni (pyri jättämään mahdollisimman vähän ilmaa pussiin). Keitä vettä kattilassa ja aseta pussi veteen. Vettä tulee olla riittävästi, jotta pussi ei makaa kattilan pohjalla. Voit välillä sekoittaa suklaata puristamalla pussia esimerkiksi pyyhkeen avulla, mutta älä polta sormia äläkä purista liikaa, jotta pussi ei repeä. Kun suklaa on sulanut, tee oikein pieni reikä pussin kulmaan ja koristele. Anna suklaan kovettua, ennen kuin pakkaat piparit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti