keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Pinaattikeitto


2 rkl voita
3 siivua saaristolaisleipää
100 g tuoretta pinaattia
1 dl vettä
1 dl kermaa
100g tuorejuustoa
3 kpl liivatelehtiä + vesi
Suolaa
2 kpl kananmunia
(1 rkl etikkaa uppomuniin)

 

Oikeastaan tätä voisi nimittää pinaattikeitto-juustokakuksi. Ohjeessa olevan kerman ja juuston voi halutessaan korvata perinteisellä maidolla (1,5 dl), mutta halusin tehdä tästä hieman juhlavamman. Aineksista tulee kaksi ruokaisaa annosta tai 4-6 alkupalaa.

Hienonna leipä pieniksi muruiksi, sulata voi ja yhdistä. Mikäli sinulla ei ole leipurien pyöreitä muotteja (ei minullakaan ole), niin mitkä tahansa pienet suorareunaiset kulhot käy. Vuoraa kulhot tuorekelmulla, jotta saat valmiin ”keiton” irti kulhosta. Painele leipämuru-voi seos tiiviisti kelmun päälle ja pistä kulhot jääkaappiin odottamaan.

Laita liivate likoamaan kylmään veteen. Keitä pinaatinlehdet vedessä. Pinaatit oli pehmeitä, kun vesi oli ehtinyt haihtua. Soseuta tehosekoittimella. Soseutus onnistuu helpommin, kun lisää kerman samaan kulhoon. Kaada sose takaisin kattilaan ja sulata tuorejuusto sekaan. Varo polttamasta pohjaan. Sulata liivate joukkoon ja siirrä kattila sivuun jäähtymään välillä sekoittaen. Kun pinaattiseos ei enää polta sormea, niin lusikoi se varovasti kulhoihin leivän päälle. Pinaatti hyytyy noin neljässä tunnissa jääkaapissa. Tuorekelmun avulla hyytynyt massa irtoaa aika helposti kulhosta, mutta ole varovainen kun irrotat leipäosaa kelmusta, jotta koko asetelma ei hajoa, kun asetat sen lautaselle.
 
Itse tein pinaatin päälle uppomunan, mutta voit myös tehdä perinteisen kovaksikeitetyn munan (varsinkin jos teet pienempiä alkupaloja). Siinä tapauksessa viipaloin muna ja asettele kauniisti pinaatin päälle. Koristeluun voi käyttää pieniä pinaatinlehtiä ja ruohosipulia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti