keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Runebergin torttu


Aluksi pieni varoituksen sana. Runebergin tortun leikkaaminen ei ole helppoa, joten tätä reseptiä kannattaa harjoitella ennen tositoimia. Torttupohjasta on aika montaa versiota, joten en tiedä olisi jokin toinen taikina helpompi.
Torttutaikina (12 kpl)
2 munaa
1 ½ dl sokeria
1 dl kermaa
200g voita
1 dl mantelijauhetta
3 dl vehnäjauhoja
3 dl korppujauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
 
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa munat yksitellen joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen. Lopuksi lisää kerma ja sekoita kevyesti. Halutessasi voit maustaa taikinan karvasmanteliöljyllä (2 tippaa). Annostele vuokiin. Halutessasi voit tehdä näistä hieman normaalia pienempiä, koska koristelu nostaa lopullisen leivoksen kokoa. Paista 175 asteessa 20–25 minuuttia. Itselläni ei ole virallisia muotteja, joten käytin muffinssi-peltiä, jonka voitelin kevyesti. Poista kypsät tortut vuoasta ja anna jäähtyä ennen koristelua. Jäähtymisen aikana voit tehdä koristeaineet.
 
Vadelmamousse (liivatteeton)
1 dl kermaa
1 dl turkkilaista jugurttia
1 dl vadelmasosetta (sokeriton)
1 rkl sokeria
½ dl vaniljakreemijauhetta / vaniljakastikejauhetta
 
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisaa vaahdon joukkoon jugurtti, vadelmasose sekä sokeri ja sekoita. Kaada joukkoon lopuksi vaniljakreemijauhe ja sekoita tasaiseksi. Jos et löydä vaniljakreemijauhetta tai purkki on mielestäsi liian iso, niin vaniljakastikejauhe ajaa saman asian.
Mantelivaahto
1 dl kermaa
1 dl mantelijauhoa
1 tl vaniljasokeria
1 rkl mantelilikööriä
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon mantelijauho, sokeri ja likööri.
 
Kostutus
2 dl vettä
2 rkl sokeria
2 rkl mantelilikööriä / punssia
sekoita aineet keskenään ja hämmennä kunnes sokeri on liuennut nesteeseen. Älä kostuta torttuja vielä.
 
Koristelu
2 dl Vadelmahilloa
1 annos vadelmakreemiä
1 annos mantelivaahtoa
1 annos kostutus nestettä
 
Koska käytin muffinsi-vuokaa, niin käänsin tortut ympäri ja tasasin pohjan. Leikkaa torttu kolmeen yhtä paksuun osaan aivan kuin leikkaisit täytekakkua. Jätä pohja-pala ehjäksi ja leikkaa keskimmäiseen ja päällimmäiseen osaan reikä. Torttu halkeaa helpolla, joten ole varovainen. Apuna voi käyttää myös omenaporaa, mutta se halkaisee leivoksen helposti. Kostuta pohja ja pursota pohjapalan päälle kerros vadelmamoussea (jätä keskelle reikä mantelivaahtoa varten). Aseta keskimmäinen pala päälle ja kostuta. Pursota myös tälle palalle kerros moussea, mutta älä leikkaamasi reiän kohdalle. Aseta päällimmäinen pala ja kostuta. Pursota tekemäsi reikä täyteen mantelivaahtoa ja pursota myös leivoksen päälle vaahtoa. Lisää mantelivaahdon päälle hillosilmä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti