perjantai 25. huhtikuuta 2014

munkkileivos




Tässä reseptissä yhdistyy munkki, sima ja juustokakku, joten makujen suhteen ei oikeastaan voi mennä mikään vikaan. Juustokakkumassalla täytät 16 munkkia, mutta puolen litran taikinasta tulee kyllä enemmän munkkeja.

Munkkitaikina

100 g voita
2 ½ dl kevytmaitoa
½ pkt hiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 muna
7 ½ dl vehnäjauhoja

Öljyä uppopaistoon

Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva joukkoon. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita jauhot vähissä erissä joukkoon. Lisää lopuksi sulatettu voi ja sekoita joukkoon. Anna kohota liinan alla vähintään ½ tuntia.

Leivo pieniä pullia (leivosmunkkeja ei kannata tehdä isoiksi, vaikka muuten tykkäisitkin isoista munkeista). Kohota pullat jälleen liinan alla.

Kuumenna öljy kattilassa. Öljyn kuumuutta voi kokeilla vaalealla leipä palalla tai pienellä taikinanokareella. Kun leipä/taikina tulee kauniin ruskeaksi, niin öljy on sopivaa. (Jos sinulla on kokkausmittari niin öljy on noin 175 asteista.) Uppopaista muutama munkki kerrallaan ja kääntele, jotta saat kauniin pinnan. Nosta kypsät munkit talouspaperin päälle. Varo polttamasta sormia. Annan munkkien jäähtyä ennenkuin alat kokoamaan leivosta.


Sima-juustokakkutäyte

200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g turkkilaista jogurttia
4 dl kermaa
1 sitruunan mehu
1 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
4 liivatetta
1 sitruunan pintakuori

Pehmennä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma. Raasta sitruunakuori ja purista sitruunasta mehu. Kuumenna sitruunan mehu ja liota liivatteet mehuun.

Sekoita keskenään tuorejuusto, jugurtti, sitruunankuoriraaste, vaniljasokeri ja fariinisokeri. Kaada joukkoon ohuena nauhana liivateseos kokoajan sekoittaen. Lisää lopuksi kermavaahto.

Kokoaminen

Munkit
Sima-juustokakkutäyte
Sokeria
Leivinpaperia + nitoja

Leikkaa munkki kolmeen siivuun. Käytä keskimmäinen siivu leivoksen pohjana. Leikkaa leivinpaperista suorakaiteen muotoinen muotti. Omat paperini oli noin 24cm x 8cm, mutta pituus riippuu munkkisi koosta ja 8 cm korkeus riitti hyvin. Tarkoitus on että muotti on leivosta korkeampi, mutta ei liian korkea, koska se haittaa täyttöä. Mittaa munkin avulla oikean kokoinen muotti ja niittaa muotti kiinni ylä- ja alareunasta. (leivinpaperiin ei teipit tartu). Pujota muotti munkin päälle. Leikkaa toinen jäljelle jääneistä munkin siivuista paloiksi. Jos munkin keskelle on jäänyt reikä, niin voi käyttää munkin palaa tukkimaan sen. Pursota ohut kerros juustomassaa pohjan päälle ja aseta puolet munkin paloista päälle. Pursota munkkipalat piiloon ja aseta loput munkinpalat ja pursota nekin piiloon. Lopuksi painele juustomassa paperimuotin reunoja vasten ja tasoita pinta. Annan hyytyä 4-6 tuntia tai yön yli.


Kun juustokakku on hyytynyt, niin irroita paperimuotti varovasti. Voit esimerkiksi leikata saksilla ylemmän niitin irti ja repia alemman niitin varovasti irti. Pyöritä paperi kakun ympäriltä varovasti. Sokeroi viimeinen munkkisiivu koristeeksi leivoksen päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti