torstai 16. lokakuuta 2014

Omena-vanukaskakku


Tässä kakussa omenapiirakkaa saa päälleen klassisen Chiboust-vanukkaan, jota on maustettu vielä tuoreella omenaraasteella.

Tämä ohje on mitoitettu aika pienelle kakkuvuualla (20cm), joten tuplaa se jos käytät isompaa. Myös paistoaika todennäköisesti kasvaa 25-30 minuuttiin.

Omenapiirakka

1 muna
½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
½ dl piimää
25 g voita (sulana)

2-3 kpl omenoita
sokeria
kanelia

Kuori omenat halutessasi, poista siemenkodat ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Vaahdota muna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää vaahdon sekaan. Lisää lopuksi piimä ja voisula. Kaada taikina irtopohjavuokaan (pohjalle voi laittaa leivinpaperia) ja asettele omenasiivut taikinan päälle.

Paista 200 asteisessa uunissa alatasolla n. 20 min. Anna piirakan jäähtyä vuoassa hyvin (yön yli) ennenkuin jatkat seuraavaan vaiheeseen.


vanukas (Chiboust)

2 dl maitoa
2 munaa (keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna)
50 g sokeria
2 rkl maissijauhoa
1 tl vaniljasokeria
2 liivatetta
2+3 rkl vettä (+ liotusvesi)

(omenoita)

Kuumenna kattilassa maito ja vaniljasokeri lähes kiehuvaksi. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi ja lisää joukkoon maissijauho. Kaada maito vähitellen munajauhoseokseen. Kaada koko massa takaisin kattilaan. Kuumenna kunnes seos sakenee. Anna jäähtyä. Voit siirtää massan myös kulhoon jäähtymään.

Kun seos on jäähtynyt, niin liota liivatteet ja valmista italialainn marenki. Kiehauta sokeri ja 3 rkl vettä sokeriliemeksi (sokeriliemen täytyy olla n. 120asteista). Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeriliemi valkuaisvaahdon joukkoon ohuena nauhana ja jatka vatkaamista kunnes marenki on kiiltävää ja kiinteää.

liota liivatteet 2 rkl kuumaa vettä ja kaada liivateliemi vanukasseokseen. Jos haluat vanukkaaseen raikkautta, niin raasta joukkoon pari omenaa (tai pilko pieniksi kuutioiksi). Lopuksi sekoita marenki varovasti seokseen.

Kokoaminen

Irrota piirakka vuoan reunoilta ja asettele sen ympärille leivinpaperireunus. Lopuksi laita irtopohjavuoan reunus takaisin paikoilleen.


Kaada vanukas-seos piirakan päälle ja anna hyytyä vähintään 4 tuntia (tai yön yli).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti