Tässä kakussa omenapiirakkaa saa
päälleen klassisen Chiboust-vanukkaan, jota on maustettu vielä
tuoreella omenaraasteella.
Tämä ohje on mitoitettu aika pienelle
kakkuvuualla (20cm), joten tuplaa se jos käytät isompaa. Myös
paistoaika todennäköisesti kasvaa 25-30 minuuttiin.
Omenapiirakka
1 muna
½ dl sokeria
1 dl
vehnäjauhoja
½ tl
leivinjauhetta
1 tl
vaniljasokeria
½ dl piimää
25 g voita
(sulana)
2-3 kpl omenoita
sokeria
kanelia
Kuori omenat
halutessasi, poista siemenkodat ja leikkaa ohuiksi siivuiksi.
Vaahdota muna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet
ja lisää vaahdon sekaan. Lisää lopuksi piimä ja voisula. Kaada
taikina irtopohjavuokaan (pohjalle voi laittaa leivinpaperia) ja
asettele omenasiivut taikinan päälle.
Paista 200
asteisessa uunissa alatasolla n. 20 min. Anna piirakan jäähtyä
vuoassa hyvin (yön yli) ennenkuin jatkat seuraavaan vaiheeseen.
vanukas (Chiboust)
2 dl maitoa
2 munaa
(keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna)
50 g sokeria
2 rkl
maissijauhoa
1 tl
vaniljasokeria
2 liivatetta
2+3 rkl vettä
(+ liotusvesi)
(omenoita)
Kuumenna
kattilassa maito ja vaniljasokeri lähes kiehuvaksi. Vatkaa
keltuaiset ja sokeri vaahdoksi ja lisää joukkoon maissijauho. Kaada
maito vähitellen munajauhoseokseen. Kaada koko massa takaisin
kattilaan. Kuumenna kunnes seos sakenee. Anna jäähtyä. Voit
siirtää massan myös kulhoon jäähtymään.
Kun seos on
jäähtynyt, niin liota liivatteet ja valmista italialainn marenki.
Kiehauta sokeri ja 3 rkl vettä sokeriliemeksi (sokeriliemen täytyy
olla n. 120asteista). Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää
sokeriliemi valkuaisvaahdon joukkoon ohuena nauhana ja jatka
vatkaamista kunnes marenki on kiiltävää ja kiinteää.
liota liivatteet
2 rkl kuumaa vettä ja kaada liivateliemi vanukasseokseen. Jos haluat
vanukkaaseen raikkautta, niin raasta joukkoon pari omenaa (tai pilko
pieniksi kuutioiksi). Lopuksi sekoita marenki varovasti seokseen.
Kokoaminen
Irrota piirakka
vuoan reunoilta ja asettele sen ympärille leivinpaperireunus.
Lopuksi laita irtopohjavuoan reunus takaisin paikoilleen.
Kaada
vanukas-seos piirakan päälle ja anna hyytyä vähintään 4 tuntia
(tai yön yli).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti