sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Makea Pääsiäis-empanada



n. 20 kpl

Pikkaisen Espanjan vivahteita Pääsiäispöytään. Tämä makea versio pitää sisällään hedelmäisen yllätyksen. Jos teet suolaisen version, niin jätä taikinasta sokeri pois. Pääsiäisen makuja saat esim. haudutetusta lampaasta ja kasviksista.

Taikina

8 dl jauhoja
1 dl sokeria
ripaus suolaa
225 g voita
2 munaa
2-4 rkl kylmää vetää

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuutioitu voi kuivien aineiden joukkoon ja nypi tasaiseksi. Lisää muna ja vesi. Vesi kannattaa lisätä lusikallinen kerrallaan, jotta tiedät milloin taikinasta tulee kiinteää. Vaivaa pari minuutia. Anna taikinan vetäytä jääkapissä väh. 30 minuuttia. Tee sillä aikaa hedelmätäyte ja vaniljakiisseli.

Kauli ohueksi levyksi ja leikkaa ympyrän muotoisia paloja esim. kuppia apuna käyttäen.


Hedelmätäyte

2-3 keltalihaista hedelmää (persikka, aprikoosi, mango tai vastaava)
1 rkl ruskeaa sokeria tai maun mukaan enemmän
tilkka vettä

Kuori hedelmät (itse käytin kaksi mangoa) ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Kypsennä hedelmiä hetki sokerin ja vesitilkan kanssa. Tarkoitus ei ole pehmentää hedelmiä liikaa, mutta hieman erottaa hedelmistä ylimääräistä vettä ja pehmentää lihaa. Anna hetki jäähtyä

vaniljakiisseli

1 tl vaniljasokeria
2 dl maitoa
2 keltuaista
2 rkl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä

Yhdistä aineet ja kuumenna kunnes seos sakenee. Anna hetki jäähtyä.


Kokoaminen
kananmunaa + valkuaista
(ruskeaa) sokeria




Empanadan koosta riippuen asettele hedelmiä sopiva määrä taikinan päälle. Älä laitaa liikaa hedelmiä. Pursota päälle pikkuisen vaniljakiisseliä. Voit käyttää kiisselistä jäänyttä munanvalkuista liimana, kun suljet leivoksen. Painele sauma todella tiiviisti kiinni. Voit halutessasi pistää empanadat vielä puoleksi tunniksi jääkaappiin. Yli jääneestä taikinasta voi tehdä koristeita. Munaa pinnat ja ripottele sokeria päälle. Paista 200 asteessa 15-25 minuuttia koosta riippuen. Minulle tuli 20 kpl ja paistoin niitä 20 minuuttia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti