maanantai 19. toukokuuta 2014

Kukkaismacaron



Miksi Macaron on aina pyöreä? Näin kesän kukkia odotellessa ajatelin pyöräyttää kukan muotoiset macaronit. Macaronit on hankalia ja ei ne minultakaan ekalla kerralla täydellisesti onnistuneet. Reunan "jalka" ei kohonnut ja pintaan tuli pieniä halkeamia, joten täytyy jatkaa harjoittelua.

Taikina

2 valkuaista
2 ½ dl tomusokeria
100 g mantelijauhetta
½ dl sokeria
(karamelliväriä, marjamehutiivistetä)

Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri monitoimikoneella (noin 15 sekuntia). Siivilöi seos kulhoon ja hiero isoimmat mantelimurut siivilän läpi, jotta saat sileän massan.

Erottele valkuaiset ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähisä erissä kokoajan vatkaten, kunnes saat kovan ja kiiltävän marengin.

Lisää manteli-sokeria 1/3 osa kerrallaan marengin joukkoon ja sekoita hyvin joka välissä. Liian vähän sekoitettu massa on liian kova (marenkiin jää pursotushuiput) ja liian paljon sekoitettu massa liian löysä (marenki leviää pursottaessa), joten tämä on yksi kriittisistä kohdista. Sopiva taikina valuu nuoliasta ja jättää 30 sekunnissa katoavan jäljen pinnalle. Kun teet macaroneja, joiden tulisi säilyttää muotonsa, niin taikina saa olla hieman kovempaa, kuin normaalisti.

Erottele 1/6 osa taikinasta (jokainen macaron muodostuu 6 ”pisarasta”) ja värjää haluamallasi värillä. Jos teet kahden värisiä kukkia, niin voit puolittaa taikinan kahteen kulhoon ja värjätä ne haluamasi värisiksi. Koska en halua käyttää karkkivärejä, niin pistin pari pisaraa kotiteokoista marjamehutiivistettä. Jos käytät mehua värjäykseen, niin varo ettei taikina löysty liikaa.

Laita taikina kahteen pussiin ja leikkaa oikein pieni reikä kulmaan. Pursota leivinpaperilla vuoratulle pellille ensin kukan keskusta ja sitten toisella värillä 5 terälehteä. Jätä hieman leviämisvaraa.

Kun kaikki on pursotettu, niin napauta peltiä työtasoon, jotta ilmakuplat rikkoutuvat ja pursotushuippu tasaantuu. Voit tasoittaa huippuja myös märällä sormella. Jätä pikkuleivät puoleksi tunniksi huoneenlämpöön, jotta pinta kovettuu. Taikina on sopivaa, kun se ei enää tartu sormen päähän.

Paista 100°C uunissa alatasolla noin 15 minuuttia. Muotonsa puolesta nämä macaronit ruskistuu helpommin, joten siksi alhaisempi lämpötila. Jos macaronit alkaa ruskistua ennen aikojaan niin alenna lämpötilaa. Jos taas pohja tuntuu jääneen tahmeaksi, niin laita pelti takaisin uuniin pariksi minuutiksi, mutta jätä luukku raolleen.

Anna pikkuleipien jäähtyä pellillä 10 minuuttia ennenkuin irrotan ne leivinpaperista. Jäähdytä loppuaika ritilällä.

Täyte

Erilaisia täytteitä löytyy vaikka kuinka paljon. Voit käyttää pohjana suolatonta voita, tuorejuustoa, suklaata, kermavaahtoa, hilloa jne. Mutta koska sinulta jäi juuri yli kaksi keltuaista, niin itse suosin käyttää niillä sakeutettua kiisseliä.

Blogissa aiemmin esiityneet kiisselit


Tee haluamasi makuinen kiisseli ja annan sen jäähtyä. Pursota kiisseliä joka toiselle macaronille ja paina kansi päälle. Tarjoile välittömästi, jotta rapeus säilyy. Jääkaapissa ne pehmiää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti