Miksi Macaron on aina pyöreä? Näin
kesän kukkia odotellessa ajatelin pyöräyttää kukan muotoiset
macaronit. Macaronit on hankalia ja ei ne minultakaan ekalla kerralla täydellisesti onnistuneet. Reunan "jalka" ei kohonnut ja pintaan tuli pieniä halkeamia, joten täytyy jatkaa harjoittelua.
Taikina
2 valkuaista
2 ½ dl
tomusokeria
100 g
mantelijauhetta
½ dl sokeria
(karamelliväriä,
marjamehutiivistetä)
Sekoita
mantelijauhe ja tomusokeri monitoimikoneella (noin 15 sekuntia).
Siivilöi seos kulhoon ja hiero isoimmat mantelimurut siivilän läpi,
jotta saat sileän massan.
Erottele
valkuaiset ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähisä
erissä kokoajan vatkaten, kunnes saat kovan ja kiiltävän marengin.
Lisää
manteli-sokeria 1/3 osa kerrallaan marengin joukkoon ja sekoita hyvin
joka välissä. Liian vähän sekoitettu massa on liian kova
(marenkiin jää pursotushuiput) ja liian paljon sekoitettu massa
liian löysä (marenki leviää pursottaessa), joten tämä on yksi
kriittisistä kohdista. Sopiva taikina valuu nuoliasta ja jättää
30 sekunnissa katoavan jäljen pinnalle. Kun teet macaroneja, joiden
tulisi säilyttää muotonsa, niin taikina saa olla hieman kovempaa,
kuin normaalisti.
Erottele 1/6 osa
taikinasta (jokainen macaron muodostuu 6 ”pisarasta”) ja värjää
haluamallasi värillä. Jos teet kahden värisiä kukkia, niin voit
puolittaa taikinan kahteen kulhoon ja värjätä ne haluamasi
värisiksi. Koska en halua käyttää karkkivärejä, niin pistin
pari pisaraa kotiteokoista marjamehutiivistettä. Jos käytät mehua
värjäykseen, niin varo ettei taikina löysty liikaa.
Laita taikina
kahteen pussiin ja leikkaa oikein pieni reikä kulmaan. Pursota
leivinpaperilla vuoratulle pellille ensin kukan keskusta ja sitten
toisella värillä 5 terälehteä. Jätä hieman leviämisvaraa.
Kun kaikki on
pursotettu, niin napauta peltiä työtasoon, jotta ilmakuplat
rikkoutuvat ja pursotushuippu tasaantuu. Voit tasoittaa huippuja myös
märällä sormella. Jätä pikkuleivät puoleksi tunniksi
huoneenlämpöön, jotta pinta kovettuu. Taikina on sopivaa, kun se
ei enää tartu sormen päähän.
Paista
100°C
uunissa alatasolla noin 15 minuuttia. Muotonsa puolesta nämä
macaronit ruskistuu helpommin, joten siksi alhaisempi lämpötila.
Jos macaronit alkaa ruskistua ennen aikojaan niin alenna lämpötilaa.
Jos taas pohja tuntuu jääneen tahmeaksi, niin laita pelti takaisin
uuniin pariksi minuutiksi, mutta jätä luukku raolleen.
Anna
pikkuleipien jäähtyä pellillä 10 minuuttia ennenkuin irrotan ne
leivinpaperista. Jäähdytä loppuaika ritilällä.
Täyte
Erilaisia
täytteitä löytyy vaikka kuinka paljon. Voit käyttää pohjana
suolatonta voita, tuorejuustoa, suklaata, kermavaahtoa, hilloa jne.
Mutta koska sinulta jäi juuri yli kaksi keltuaista, niin itse suosin
käyttää niillä sakeutettua kiisseliä.
Blogissa
aiemmin esiityneet kiisselit
Tee
haluamasi makuinen kiisseli ja annan sen jäähtyä. Pursota
kiisseliä joka toiselle macaronille ja paina kansi päälle.
Tarjoile välittömästi, jotta rapeus säilyy. Jääkaapissa ne
pehmiää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti