8 annosta
Kakun nimi ei tarkoita, että siinä
olisi viisi lakkaa, vaan lakkaa viidellä tapaa (kreemi, mousse,
hyytelö, siirappi ja naturel). Työvaiheita on monta ja kakku vaatii
hyytymistä, joten se on syytä aloittaa aikaisin aamulla tai
edellisenä päivänä.
Leivospohja
3 munaa
1 ½ dl sokeria
¾ dl perunajauhoja
¾ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Pohja on aivan perus kääretorttupohja,
mutta vain hieman ohuempana. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahdon
joukkoon. Paista 200 asteisessa uunissa n. 8 minuuttia. Nosta kuuma
taikinalevy ylösalaisin keittiöpyyhkeen päälle ja irrota
leivinpaperi. Anna jäähtyä.
lakkasose
500g lakkaa
Jätä 15-20 lakkaa koristeeksi.
Paseeraa lakka siivilän läpi soseeksi. Älä heitä siemeniä ja
kuoria pois, koska niitä tarvitaan vielä. Jos sose tuntuu liian
löysältä, niin valuta ylimääräinen neste kulhoon talteen ja
käytä hyytelön ja siirapin valmistuksessa..
italialainen marenki
125g sokeria
2 valkuaista
0,6 dl vettä
Yhdistä vesi ja sokeri ja keitä 121
asteiseksi. Vatkaa sillä aikaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kaada
kiehuva sokeriliemi hitaasti kulhon reunoja pitkin vaahdon joukkoon
koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista vähintään kolme minuuttia
kunnes seos on kokonaan jäähtynyt.
Lakkakreemi
75 g sokeria
2 keltuaista
25 g vehnäjauhoja
3 dl maitoa
vaniljasokeria
50 g pehmeää voita
50 g lakkasosetta
Yhdistä sokerit, keltuaiset,
vehnäjauho ja maito kattilaan. Keitä seosta pari minuuttia ja
jäähdytä. Kun kreemi on jäähtynyt sekoita joukkoon pehmeä voi
ja lakkasose. Sekoita huolella kunnes seos on hyvin tasaista.
Lakkamousse
200g lakkasosetta
100g italialaista marenkia
1 dl kermaa
4 liivatetta
vettä
Liota liivatteet kylmässä vedessä.
Vaahdota kerma. Keitä pieni tilkka vettä ja sulata liivate. Lisää
sulanut liivate lakkasoseen joukkoon. Sekoita joukkoon varovasti
kermavaahto ja viimeiseksi sekoita joukkoon italialainen marenki.
Kokoaminen 1
Kostutukseen sokerivettä tai sokerilla
maustettua lakkamehua.
Kokoamiseen tarvitse kaksi kakkupohja
levyä. Voit tehdä kakusta suorakaiteen tai ympyrän, ihan miten
haluat. Kakkupohjaa menee vähemmän hukkaan suorakaiteen muotoisena.
Asettele tuorekelmu tai leivinpaperi vuoan pohjalle ja
reunoille.Aseta ensimmäinen kakkulevy vuoan pohjalle ja kostuta.
Täytä lakkakreemillä. Asettele toinen kakkulevy kreemin päälle
ja kostuta. Levitä lakkamousse levyn päälle. Anna hyytyä 2-3
tuntia jääkaapissa.
Lakkahyytelö
Paseerauksesta yli jääneet lakan
kuoret ja siemenet
3 dl vettä
4 liivatetta
(sokeria)
Keitä paseerausjämiä hetken aikaan
kunnes maku on tarttunut veteen. Jos haluat oikein makean kakun niin
lisää pikkaisen sokeria. Siivilöi kaikki kuoret ja siemenet pois.
Massaa voi vielä paseerata siivilän läpi, jotta saat kaikki maut
talteen. Liota liivatteet kylmässä vedessä. Ota ½ dl lakkavettä
erikseen siirappia varten. Sulata liotetut liivatteet lakkaveden
joukkoon. Anna jäähtyä hyvin, ennenkuin kaadat lakkahyytelön
moussen päälle, jotta mousse ei lähde irtoamaan kuumasta
nesteestä. Voit lisätä lakat kakunpäälle ennen hyytelöä, jos
haluat että ne uppoaa hyytelön sisään. Anna hyytyä 2-3 tuntia.
Lakkasiirappi
½ dl lakkavettä (kts. Lakkahyytelö)
½ dl sokeria
Keitä lakkavedestä ja sokerista paksu
siirappi.
Kokoaminen 2
Kun lakkakakku on hyvin hyytynyt, niin
nosta se varovasti pois muotista leivinpaperia/kelmua apuna käyttäen.
Kakun reunoja kannattaa siistiä leikkaamalla.
Asettele säästämäsi lakat kakun
päälle (jos et tehnyt tätä jo edellisessä vaiheessa) ja
koristele koko komeus lakkasiirapilla. Itselleni jäi italialaista
marenkia yli, joten käytin sitä myös koristelussa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti