keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Paukkuriisi eli poprice


Riisiä
Vettä
Öljyä
Suolaa
24h aikaa

Jätin tarkoituksella aineiden määrät pois, sillä niillä ei ole oikeastaan paljoakaan väliä. Varsinaista aktiivista aikaa tähän ei mene kuin 30 minuuttia, mutta kypsää riisiä täytyy kuivattaa vuorokausi. Jos riisiä ei kuivata, niin lopputulos on paistettu riisi eikä paukkuriisi.
1 dl kuivattua riisiä tulee noin 3 dl paukkuriisiä ja huomaa että riisin kuivatus vaatii paljon tilaa, joten älä innostu keittämään liikaa ainakaan ensimmäisellä kerralla. Jotta kypsä riisi olisi jo valmiina kuivahkoa, niin höyrytä riisi kypsäksi. Tässä ohjeessa olevat ajat ovat 10 minuutin riisille tarkoitettuja. Huuhtele riisit hyvin ja keitä väljässä vedessä 5 minuuttia. Kaada riisin siivilään ja huuhdo kattila. Laita kattilan pohjalle vettä ja aseta siivilä kattilan päälle (valitse siis kattila ja siivilä jotka sopivat toisiinsa). Vesi ei saa ylettyä riiseihin asti. Tee riisiin muutama höyryaukko veitsellä. Höyrytä riisejä 10-15 minuuttia, kunnes ne on pehmeitä. Kaada riisi kuivausalustalle ja levitä. Mikäli alustasi ei kestä kuumaa riisiä, niin anna sen jäähtyä hetki siivilässä. Itse käytin muovisia leikkuulautoja, koska riisi ei tartu niihin, mutta esimerkiksi leivinpaperi käy hyvin. Sekoita riisiä muutaman kerran kuivauksen aikana, jotta se kuivuu tasaisesti. Prosessia voi ehkä nopettaa uunilla tai kasvikuivurilla, mutta niiden käytöstä minulla ei ole kokemusta.
Sopivasti kuivanut riisi tuntuu hampaissa jo vähän kovalta. Kaada kattilan pohjalle öljyä, niin että pohja peittyy.  Voit kokeilla sopivaa öljyn lämpötilaa pienellä palalla riisiä. Kun riisi alkaa ruskistua, niin silloin öljy on sopivan kuumaa. Kaikkia riisiä ei voi poksauttaa kerrallaan, vaan pienissä erissä. Jos haluat irtonaista riisiä, niin ripottele kourallinen kattilan pohjalle ja sekoittele kunnolla. Riisit tarttuvat helposti toisiinsa. Jos haluat naposteluriisiä, niin muotoile siitä pieniä palloja ja paista. Riisit poksuvat ja saattavat roiskia öljyä, joten ole varovainen. Nosta ruskistuneet riisit talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois ja pistä seuraava satsi kypsymään.
Ripottele lopuksi haluamasi määrä suolaa ja muita mausteita riisien päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti