torstai 27. helmikuuta 2014

Laskiaisleivos

 
Tämän leivoksen pohjalla piilee todellinen mummo-twisti eli piimäpiirakka. Toki tämän voi tehdä tavanomaiseen leivospohjaan, mutta halusin tähän hieman enemmän pullamaisuutta.
Piimäpiirakka
½ dl öljyä
3 dl piimää
1 dl sokeria
4 ½ dl jauhoja
1 tl soodaa
1 tl kardemummaa
 
Sekoita kaikki aineet keskenään. Halutessasi voit sekoittaa soodan ensin jauhojen joukkoon. Käytin hieman pienempää peltiä (28x38 cm). Koska kyseessä on leivospohja, niin ei kannata tehdä aivan niin paksua pohjaa, kuin perinteisessä piimäpiirakassa.   Jos käytät tavallista peltiä, niin n. 4,5 dl piimää ja 7 dl jauhoja voisi olla sopiva määrä. Levitä massa leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 200˚C uunissa 15 minuuttia. Anna jäähtyä. Suorista reunat leikkaamalla (älä heitä niitä pois, sillä tarvitset ne myöhemmin) ja leikkaa kolmeen yhtä suureen osaan.
 
Mantelitäyte
2 dl piirakkamurua
1 dl mantelijauhoa
100g mascarpone-juustoa
3 rkl sokeria
½ dl kermaa
 
Jauha piirakanreunat pieneksi muruksi. Jos sitä tulee yli 2 dl, niin ei hätää, sen voi käyttää koristelussa. Sekoita aineet keskenään.
 
Vadelmamelba
1 dl vadelmasosetta (sokeriton)
1 ½ rkl sokeria
1 tl sitruunamehua
 
Sekoita kaikki aineet keskenään.
 
Kerma-juusto kuorrute
1 ½ dl kermaa
100 g mascarpone-juustoa
2 rkl hunajaa
 
Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista mascarpone ja lisää kermavaahto vähissä erissä juuston joukkoon. Lopuksi mausta juoksevalla hunajalla.
 
Kokoaminen
2 dl sokerivettä (kostutukseen)
piirakkamurua
 
Piimäpiirakka on hieman normaali leivospohjaa tiiviimpää, joten se tarvitsee enemmän kostutusta. Levitä mantelimassaa paksu kerros alimmalle kostutetulle pohjalle. Itse käytin apuna leveää lastaa, jota pidin piirakan reunaa vasten, jotta sain massan levitettyä tasaisesti koko pohjalle. Aseta seuraava pohjalevy ja kostuta. Levitä vadelmamelba. Melba on aika juoksevaa, joten sitä on suhteessa vähemmän kuin mantelimassaa. Aseta kansi päälle ja kostuta. Voit antaa leivoksen hieman imeytyä jääkaapissa ennen kuorruttamista, sillä muuten vadelma pursuaa reunoilta. Mikäli vadelmaa on pursunnut yli, niin se kannattaa kaapia veitsellä pois ennen kuorruttamista. Levitä reilu kerros kerma-juusto kuorrutetta koko leivoksen päälle. Jos sinulta jäi piirakkamurua yli mantelimassasta, niin voit ripotella sitä reunoille koristeeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti