keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Karjalanpiirakat


 
 
Tässä versiossa ei tarvitse osata rypyttää. Teet koko pellillisen piirakkaa ja leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi. Aloita piirakan teko riisipuuron valmistuksella, sillä siinä kestää oma aikansa. Taikinaa voi alkaa tehdä, kun riisi hautuu.
Riisi täyte
2 ½ dl vettä
2 dl riisiä
7 dl maitoa
1 tl suolaa
 
Keitä riisejä vedessä, kunnes kaikki vesi on imeytynyt riiseihin. Kaada sekaan maito ja hauduta noin 40 minuuttia, kunnes riisistä on tullut puuro. Lisää suola ja siirrä puurokattila kylmään veteen jäähtymään.
 
Ruis-voitaikina
3 dl ruisjauhoja
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
125g + 100g voita
1 dl vettä (kylmää)
 
Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Nypi 125g voita jauhojen joukkoon muruksi. Lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Anna hetki vetäytyä jääkaapissa. kauli hyvin jauhotetulla alustalla ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Viipaloi loppu voi (100g) esim. juustohöylällä puolikkaan taikinan päälle. Käännä taikinan toinen puoli voin päälle ja sulje reunat. Käännä taikina vielä kertaalleen kaksikerroin ja kauli taas levyksi. Käännä taas taikina kaksikerroin ja vielä uudestaan kaksinkerroin. Toista sama vielä kolmeen kertaan. Viimeisen taittelun jälkeen vie taikina hetkeksi jääkaappiin lepäämään.
 
Kauli taikinasta uunipellin kokoinen levy. Levitä levyn päälle riisitäyte. Paista 200˚C asteisessa uunissa 30 minuuttia, kunnes riisi on saanut väriä pintaan.
 
Munavoi
 
3 munaa
100 g voita
suolaa
 
Keitä munat koviksi ja annan hetki jäähtyä. Hienonna munat ja lisää sekaan voi sekä suolaa maun mukaan. Sekoita tasaiseksi.
 
Kokoaminen
 
Tasaa riisipiirakan reunat ja leikkaa piirakkalevy kahteen yhtä suureen osaan. Levitä munavoi toiselle puolikkaalle ja käännä leivinpaperia apuna käyttäen toinen piirakan puolikas munavoin päälle. Painele kevyesti, jotta molemmat puolet tarttuvat munavoihin ja leikkaa haluamasi kokoisia ja muotoisia paloja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti